top of page
Obrázek autoraprodukce56

Obytná vestavba Forster, jakou vybrat?

V tomto článku se zaměříme na praktickou funkčnost obytných dodávek, jejich klady a zkusíme se podívat na vybavení interiéru


S velmi dynamickým rozmachem karavaningu, který tento obor v posledních několika letech zažívá, se rozvíjí také segment obytných vestaveb. Nutno podotknout, že se již dávno nejedná pouze o doménu kutilů, kteří přes zimu vyrábí interiér do své dodávky. Této kategorii se věnují téměř všichni renomovaní výrobci obytných automobilů a na trhu se objevují velmi zajímavá technická řešení.



Asi první zásadní volbou při výběru vestavby bude celková délka a výška dodávky. Nejdostupnějším základem jsou v současné době "vany" konsorcia Fiat, Citroen a Peugeot. Stejný model pak nabízí také automobilka Opel. Obchodní číselné označení obytných vozidel většinou napovídá celkovou délku vozidla. Pokud se podíváme na naši oblíbenou značku Forster, nabízí celkem tři varianty celkové délky vozu.

Modely s číselným označením 541,599 a 636 nám sdělují celkovou délku automobilu. Pokud vládnete automative označením dodávek, pak vězte, že 541 je délka pro karosářskou variantu L2, model 599 je ekvivalent označení L3 a 636 je délka vozu, srovnatelná s karosářskou zkratkou L4 - tzv."maxi verze". Podle počtu pasažérů, kteří budou obytnou dodávkou cestovat, případně dle možností parkovacího místa pak budete volit mezi kratším, středním a dlouhým provedením automobilu.

Písmenné označení modelu u tohoto výrobce udává praktické umístění lůžek v interiéru. Označení HB prozrazuje skutečnost,že je vozidlo vybaveno dvojlůžkem. Zkratka EB nám říká, že se jedná o samostatné, podélně umístěné postele. Dvojice písmen VB pak značí lůžka, které jsou uspořádány nad sebou, tzv."palandy".

Série Vantasy je vybavena a zařízena komfortněji /větší lednice, komfortnější čalounění a dekor, bohatší výbava/, Livin up je pak řadou pro ty, kteří požadují od vestavby funkčnost a minimalistické zařízení interiéru. Nutno podotknout, že obě řady jsou velmi solidně zpracovány a poskytují uživatelům spolehlivé a funkční zázemí.


Z vnějšího pohledu vypadá vestavba poměrně nenápadně a na první pohled neprozrazuje výraznější rozdíly oproti klasické dodávce. O to větší překvapení Vám připraví po otevření bočních dveří. V celkem obyčejné dodávce se ukrývá téměř vše, co na svých cestách budete potřebovat. Interiér je velmi vkusně a účelně zařízen, nábytek je osazen kvalitním kováním, každé volné místo je smysluplně využito. Námi popisovaný model má, mimo sedadla v kabině řidiče, další 2 certifikovaná místa na jízdu, která jsou vybavena bezpečnostními pásy. Pilotní otočné sedačky šetří v maximální míře vnitřní prostor a poskytují plnohodnotné místa při stolování. Stůl samotný lze jednoduše rozšířit díky spodní otočné desce. Své uplatnění tak najde například při venkovním pikniku, kdy lze celý stůl vysadit a zafixovat do držáků, které jsou namontovány u bočních dveří. Jednoduše tak získáte venkovní posezení pod markýzou, kterou je aktuálně testovaný model vybaven.

I na takto malém prostoru má posádka k dispozici plnohodnotné sociální zařízení v podobě koupelny s toaletou. Nechybí umyvadlo, sprchový kout, o teplou tekoucí vodu se stará vodní tlakové čerpadlo a plynový bojler. Nádrže na čerstvou a odpadní vodu jsou dostatečně objemné, čisté vody se do nádrže vestavby vejde 85l, šedé vody pak o 10l méně.


Pro přípravu pokrmů můžete využít dřez s teplou tekoucí vodou a plynový vařič se dvěma hořáky, k dispozici je mimo jiné příborník a skříňka na nádobí. Model Vantasy je vybaven velkou kombinovanou lednicí s malým mrazákem. Lednici lze provozovat jak na plyn, tak také na elektřinu. Pokud se připojíte v kempu na síť 230V, lednice se v automatickém režimu přepne a vy můžete ušetřit náplň plynu. Ostatně s tím výrobce počítal a rezervoval místo na 2x 11kg "bomby". Rozhodně doporučujeme používat kompozitní láhve, které jsou výrazně lehčí než ocelové. Co se plynu týče, tak tady se šetřit opravdu nevyplácí. Provozujte všechny plynové zařízení výhradně na čistý propan - je kvalitnější, v zimě nezamrzá a nepoškozuje trysky a hořáky.


V zadní části je pak konečně prostor pro odpočinek-spánek. Zadní dveře jsou osazeny okny s mechanismem otevírání, včetně mikroventilace. V letních měsících jistě oceníte dvě výklopné střešní okna. Všechna boční okna jsou samozřejmě vybavena sdruženým zatemněním a moskytiérami. Kvalitní systém zatemnění Remis je pak namontován v kabině řidiče, kdy během chvilky zakryjete boční i čelní sklo.

Naše testované vozidlo bylo dodatečně vybaveno solárním panelem Victron Energy 115Wp s regulátorem. V tento okamžik je tato vestavba jako stvořená pro kempování "na divoko".

Pokud se chystáte pořídit obytnou vestavbu, určitě zahrňte do svého výběru i značku Forster. Nabízí solidní výběr v modifikacích interiéru, od 2 až po 4 lůžka, různý stupeň výbavy a celkem tři karosářské délky. Jedno mají všechny označení společné - kvalitu značky Forster a dostupnou cenu. Pokud k těmto atributům připočteme fungující servis a spolehlivé dodávání náhradních dílů, vyplatí se tuto značku sledovat, případně vyzkoušet a pořídit.

Popisovaný model a další obytné automobily Forster si můžete prohlédnout u nás na webu: https://www.benecamp.cz/prodejvozu nebo nás navštivte osobně.








143 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page