top of page
Obrázek autoraprodukce56

Balkánské perly - cesta k moři a zase zpět

Zahoďte předsudky - Balkán už dávno není tím strašákem, odkud se polovina cestovatelů nevrátila a další přijela okradená... Dnes Vás čeká evropský standart v podobě infrastruktury, jižně-východní pohostinnost, starobylý ráz městeček a lokality, kde se turistický boom teprve rozjíždí.


SEVERNÍ MAKEDONIE

Voda průzračná jako křišťál, kolem vašich nohou plavou rybky, klidné oblázkové pláže a nad vámi vysoké hory s opuštěnou nezničenou přírodou. A do toho památky historického města Ohridu. Ne nadarmo se říká Ohridskému jezeru perla Balkánu. Makedonie sice nemá moře, ale koupání v Ohridském jezeře se mu téměř vyrovná. Samotné jezero leží na hranici Makedonie s Albánií a hradbou hor je odděleno od sousedního Prespanského jezera.


ALBÁNIE

Zasněžené štíty Albánských Alp, zelené pastviny s pasoucím se dobytkem, vesnice, kde se zastavil čas. To je cesta, která Vás čeká z Ohridu směrem k Albánskému pobřeží. Velmi pozoruhodným místem je údolí řeky Vjosy. Celé údolí patří ke krajinově nejúchvatnějším oblastem jižní Albánie. Vysoké horské hřebeny se tu střídají s průzračnými bystřinami, neprostupné horské lesy s úrodnými nížinami, městečka v dolinách se zapadlými vesnicemi, které teprve čekají na své turistické objevení. Hned za ústím kaňonu řeky Legarica tu do celkem pěti umělých jezírek vyvěrá voda o teplotě 28 °C. Přímo nad bazény se klene turecký most, který nechal v roce 1760 postavit Ali paša Tepelenský.


Albánská riviéra

Z pláže v Ksamili, o které se říká, že je nejkrásnější v okolí, můžete zahlédnout čtyři ostrovy, které jsou součástí národního parku Butrint. Park zahrnuje i nedaleké sladkovodní jezera, slaniska a mokřady. Na dohled je i řecký ostrov Korfu, na který jezdí trajekt ze Sarandy.


Himare je klidná pláž pro rodiny. Nachází se v provincii stejnojmenného města na pobřeží Jónského moře ve vesnici patřící k Albánské riviéře.



Prudkým stoupáním se dostanete také k dalšímu bodu našeho putování Albánií, k Llogarskému průsmyku (1027m), který je jedinou přístupovou cestou k národnímu parku Llogara. Na vrcholu se naskýtá panoramatický výhled na pobřeží Jónského moře a z druhé strany na zasněžený štít hory Maja e Çikës (2044m), nachazející se v pohoří Mali i Kanalit. Tento průsmyk je i pomyslnou hranici mezi Jónským a Jaderským mořem.




Pokud máte na dobývání Balkánu dostatek času, Albánie i sousední Černá hora nabízí takových zážitků a úchvatných míst nespočet. Přidejte k tomu uvolněnou přímořskou atmosféru, gastronomicky vyníkající taverny, přátelské obyvatelstvo a máte dovolenou, na kterou nezapomenete.

Rezervujte si pro Vaši příští skvělou dovolenou některý z našich obytných vozů včas. Jiným pojetím letního relaxu budete velmi mile překvapeni.


50 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page