top of page
Obrázek autoraprodukce56

Kouzelná Provence

Tato část Francie se nachází na jihovýchodě země. Název oblasti je odvozen od slova provincie a odkazuje na historicky první římskou kolonii která ležela na území mimo teritorium Římské říše.


V Provence se nachází řada historických památek i přírodních zajímavostí.

Za zmínku určitě stojí starobylé městečko Vaison la Romaine, historické město Arles, amfiteátr a vítězný oblouk v Orange, slavný Avignon nebo římský akvadukt Pont du Gard. Z přírodních zajímavostí je potřeba zmínit Camargue - přírodní park, pohoří Luberon, hora Mont Ventoux-1912 m.n.m., nebo Grand canyon du Verdun.


Autor: User:Nepomuk (also on fr:Utilisateur:Nepomuk) – see below, Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1275841

Jakmile se řekne Provence, všem se ihned vybaví vůně levandule a velká rozložitá levandulová pole. Ovšem Provence není pouze o levanduli, k vidění jsou i krásné malebné vesničky, mnoho skalnatých horských vrcholů, olivové háje, středověké vesničky, rozsáhlé přírodní kouty, hrady a pevnosti.

Autor: No machine-readable author provided. Felix91 assumed (based on copyright claims). – No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1026437


Luberon - Tento region je světově proslulý především díky svým skalnatým a vápencovým kopcům, olivovým hájům, zalesněným údolím a středověkým vesnicím na kopcích. Mimo to, zdejší vesnice se řadí mezi nejhezčí vesnice ve Francii.




Provensálská krajina a světlo inspirovaly mnoho malířů zvučných jmen. Tím umělcem, kterého místní krajina ovlivnila nejvíce a který zde strávil nejplodnější léta svého tvůrčího období, byl dozajista šílený Holanďan Vincent Van Gogh. Ten se v roce 1888 usadil v provensálském Arles a během dvou let tu namaloval více než sto padesát obrazů, včetně těch nejznámějších jako Pokoj v Arles, Hvězdná noc, Žlutý dům nebo autoportrét s uříznutým uchem. Mimochodem právě v provensálském Arles se odehrála ona osudná hádka van Gogha s Paulem Gauginem, po níž van Gogh přišel o ucho.




Francie je snad tou největší gurmánskou velmocí a každý její region má vlastní speciality. Samozřejmostí jsou lahodné sýry a vynikající vína. Provensálská krajina má spoustu vlastních specialit, kterými je oproti zbytku Francie specifická. Kde jinde než v Marseille si dát pravou bujabézu? Vydatná rybí polévka a pro mnohé velká lahůdka, která se tu údajně vaří přes dva tisíce let. Bujabéza se připravuje z velkého množství ryb, nesmí chybět hlavně ryba s podivným názvem ropušnice, která se rychle kazí, a proto prakticky neopouští území Francie. Logicky z toho tedy plyne, že tu pravou bujabézu si můžete objednat jen v některém z vyhlášených marseillských podniků.


A originál makronky snad ani nepotřebujeme zmiňovat...




Barvy Provence jsou prý dvě: modrá pro levanduli a žlutá pro slunce. Stačí se jen podívat na jasně žluté barvy van Goghových obrazů a pochopíte, že slunce hraje v této krajině prim. Údajně je tu 2700–2900 slunečních hodin ročně a za všechno mluví výrok Alphonse Daudeta: „celá tato provensálská krajina žije jen světlem“



Na závěr trocha praktických rad:

AVIGNON

Kemp Bagatelle cca 22EUR / noc

ARLES

servis pro obytné vozy /voda, elektřina, odpad/ - souřadnice N43.683099, E4.630399

SAINTES MARIES DE LA MER

stání pro obytné vozy u moře, včetně servisu - souřadnice N43.456662, E4.446083

MAUSSANE-LES-ALPILLES

příjemný camp Camping Municipal des Romarins - souřadnice N43.7212, E4.8093

cena cca 26 EUR / noc - plný servis


Věříme, že jako správní cestovatelé objevíte hromadu dalších kvalitních zážitků a míst, které tenhle krásný kus země nabízí.







17 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page